A-ha

a-haBlant nordmenn trenger nok ikke popgruppen a-ha noen nærmere introduksjon. Dette er tross alt en av Norges aller viktigste kulturelle eksportartikler noen sinne. De var også veldig tidlig ute med å sette Norge på det internasjonale kartet, og deres popularitet var noe som fremstod som nærmest uforståelig for nordmenn tidligere. Ikke på grunn av at vi ikke forstod kvaliteten på musikken deres, men fordi det virket utrolig at en gruppe fra lille Norge kunne bli et av verdens mest populære band.

Start og grunnleggelse

a-ha startet allerede på barneskolen. Da Paul Waaktaar-Savoy gikk i femteklasse fikk han med seg fjerdeklassingen Magne Furuholmen på å spille gitar i bandet sitt, og mange år senere møtte de Morten Harket. Etter mye hardt arbeid og usikre fremtidsmuligheter ble de til slutt oppdaget for alvor, og singelen Take on Me fikk verdenspremiere i 1985.

Take on Me

a-ha2Denne singelen ble en enorm suksess i hele verden og var en del av albumet High and Low. En veldig viktig grunn til at Take on Me ble så enormt populær var musikkvideoen. Den animerte stilen den hadde var veldig nyskapende på det tidspunktet, og på denne tiden var musikkvideoer en enormt viktig del av det å spre populariteten til en singel. I 1986 vant Take on Me seks priser ved MTV Video Music Awards, i tillegg til at den var nominert i to andre kategorier.

Fra pause til flere gjenforeninger

Selv om a-ha beholdt en veldig høy popularitet verden over så kom det aldri noe som kunne nå helt opp til Take on Me og High and Low. I år 2000 ga de ut sitt sjette album, hele syv år etter siste utgivelse. Det hadde flere ganger gått rykter om at bandet var oppløst, særlig frem til konserten i forbindelse med Nobels Fredspris i 1998. Det var da fire og et halvt år siden forrige konsert. Men det skulle altså ta enda to år frem til neste album ble utgitt. I 2009 ble det sendt ut en pressemelding om at bandet ga seg for alltid, men i 2014 ble det bekreftet at de ville spille på en konsert i Rio året etter. I 2015 ble det bekreftet at bandet hadde forpliktet seg for ytterligere to år. I 2015 ble det nye albumet Cast in Steel utgitt, og det har fått god respons i mange land. Særlig positivt har det blitt mottatt i Norge, Storbritannia, Nederland og Tyskland.