Norske deltakere i MGP

mgpMelodi Grand Prix, eller Eurovision Song Contest som det offisielt heter, er Europas mest tradisjonelle og populære sangkonkurranse. Her har det siden 1956 vært slik at hvert land kan komme med ett bidrag, og de øvrige landene skal gi sine stemmer til det bidraget de liker best. Det er selvsagt ikke lov til å stemme på sitt eget land.

Norske vinnere av konkurransen

Norge har kun vunnet MGP tre ganger, i 1985, 1995 og 2009. Vinnerene var Bobbysocks med «La det Swinge», Secret Garden med «Nocturne» og selvsagt Alexander Rybak med «Fairytale». Andre gode plasseringer har vært Nora Brockstedt med fjerde plass i 1960, Åse Kleveland med Intet er nytt under solen som fikk tredjeplass i 1966 og Elisabeth Andreassen som kom på andre plass med I evighet i 1996. Hadde Andreassen vunnet ville det ha gitt Norge seieren i to år på rad.

Mindre ærerike bidrag

mgp2Selv om vi har hatt mange lyspunktet så har vi også hatt veldig mange bidrag i andre enden av skalaen også. Norge har faktisk fått null poeng fire ganger. Disse er det Anita Thallaug, Jahn Teigen, Finn Kalvik og Tor Endresen som har gitt oss. I tillegg har vi hatt flere omganger der vi har fått svært lave poengsummer. Mange husker kanskje at Tooji fikk syv poeng med «Stay» i 2012. Det som er interessant er at det karrierene til mange av artistene med lav poengsum har blitt veldig god etter deltagelsen i Melodi Grand Prix.

Noen kjente norske sanger fra MGP

mpg3Flere sanger som senere har blitt veldig kjente stammer fra deltagelse i Melodi Grand Prix. Alexander Rybak sin «Fairytale» er kanskje den mest karakteristiske og mest kjente den dag i dag. Men de fleste kjenner fortsatt til Nora Brockstedt sin «Voi Voi» fra 1960. Dette var første gangen Norge var med i Melodi Grand Prix. Det kan være noe av forklaringen, men det må ikke ta vekk det faktum at sangen faktisk er veldig morsom og god. Også Jahn Teigen sin «Mil etter mil», som fikk null poeng i 1978, har blitt et kjent og kjært bidrag til norsk musikalsk historie. Om det at et bidrag som får null poeng i den internasjonale konkurransen blir populær her hjemme sier noe om norsk musikksmak skal vi la være å kommentere. I tillegg husker nok veldig mange bidrag fra Wig Wan og Stella Mwangi. Sistnevnte kvalifiserte seg dessverre ikke til den internasjonale finalen i 2011.